Hordozás, közlekedés

Szabadság kisbaba mellett? 
Hordozás

A baba magzat kora óta fizikai összeköttetésben van velünk, ezért egy újszülött baba természetesen ösztönös igénye az állandó testkontaktus. 
A pocakbeli gömbölyűsége születése után is jó ideig megmarad. Finoman figyeljünk arra, hogy ez a gömbölyű állapota, akkor is meg tudjon maradni, ha le és felvesszük őt. Felvételnél a tarkóját, hátát támasszuk egyik kézzel majd kicsit magunk felé fordítva a másik kezünkkel a popójánál ölelve emeljük fel, támasszuk meg. A baba gyengéd érintése, mozgatása nyugtatólag tud hatni minden babára és nagy segítség a nyugtalanabb és nyűgös időszakban.

Hordozásra születtünk, a biológiai tények is emellett szólnak. Jó példája ennek a csecsemőkori reflexek, ha megmozdul a keze felébred, a kapaszkodó reflex, stb., vagy a kisbaba görbe lába, amivel kapaszkodni tud. Érdekes tény, hogy az állatvilágban a többi emlősnek igencsak fejlettek az újszülöttjei. Pl. egy kiscsikó pár órásan már oda tud menni az anyjához, hogy szopizhasson. Az emlősök agyának nagy része a méhen belül már kifejlődik, ezért képesek ennyi mindenre már pár órásan is. Az embergyermek agyának 80%-a a születése után fejlődik ki és az agy fejlődésének 80-85%-a lezajlik 3 éves koráig. Ha az ember gyermek is olyan fejletten születne, mint egy kiscsikó például, akkor 12-18 hónapot kellene még a pocakban töltenie. Ez esetben, viszont nem tudnák a nők megszülni ezt a nagyon fejlett újszülöttet. A két lábon járással és a nagyfokú kézhasználattal ugyan tovább fejlődött az agyunk, így “okosabbak” vagyunk a többi emlősnél, de testünk a járáshoz igazodva, keskenyebb csípővel rendelkezik. Így tehát az embergyermek igencsak gondozás igényes 1-1,5 éves koráig. Sokmindent nem tud egyedül és szüksége van segítségre a szopáshoz, az alváshoz, a helyváltoztatáshoz.

Minden szülő tapasztalja, hogy a babája ölbe kéredzkedik. Óriási lehetőség a hordozás, mert a megfelelő eszközben való hordozással nem fárasztjuk ki magunkat, nem nyűg a gyermekkel való együttlét. A baba megkapja a testközelséget, a vágyott biztonságot és nyugalmat, mi pedig tehetjük a dolgunkat.

Hordozós ölelésben, magunk felé fordulva, a baba védelemben van. Bármilyen zaj, erős fény, a sok ember, stresszt okozhat neki. Hordozás közben el tud bújni a stresszhatások elöl és könnyen elalszik, mert biztonságban érzi magát. A járás, ringató mozgás nyugtatólag hat a babára. 
Hordozva a baba testét, idegrendszerét ingerek érik, ami nagyon pozitívan hat a mozgásfejlődésére és az agy fejlődésére. A baba leképezi az anya a mozdulatait. 
Szívünkön melengetve, felemeltük őt magunkhoz és innen, közelről tudja figyelni a reakciókat, a kommunikációnkat másokkal. Figyeli az arc mimikáit, a szájmozgásokat és utánozza azokat.  

A hordozás praktikussága vitathatatlan, mert felszabadul mindkét kezünk: probléma nélkül járhatunk a városban, használhatjuk a tömegközlekedést, végezhetjük a házimunkát, könnyedén vásárolhatunk, mert nem akadály a lépcső, a lift, az egyszárnyú ajtó. 

Kinek segít és miben segíti még a családokat a hordozás?

- Nagyon jól támogatja a baba- mama kapcsolat kialakulását, mélyülését. Segít az édesanyának ráhangolódni a babára, megérezni, megérteni a baba jelzéseit. Pl. Császármetszéssel született babáknál és anyáknál nagyon gyógyító tud lenni ez a fajta együttlét, amikor már tudja hordozni babáját.
- Jól támogatja a szoptatást, a baba közelsége miatt.
- Pocakfájós, több-kezes babáknál könnyíteni tud a közelség, a hordozóban való ringatás.
- Enyhébb ortopédiai eltéréseket jól tudja korrigálni a megfelelő hordozóeszközben, helyes testhelyzetben való hordozás. (Komolyabbakat is, de ehhez mindenképpen javasolt hordozási tanácsadót és mozgásfejlesztőt is megkérdezni, aki a témában jártas.)
- Ikres szülőknek is praktikus megoldás vagy kiegészítő eszköz tud lenni a hétköznapokban.
- Koraszülött babáknak és szüleiknek létfontosságú eszköz a baba gondozásában, fejlesztésében, fejlődésében. Számukra elsősorban rugalmas kendőt, szövött karikás kendőt javaslunk.

Magunkon hordozva szinte erőlködés nélkül megadhatjuk neki a figyelmet, a közelséget, a biztonságot, a ringatást és a lehetőséget, hogy elbújhasson, nyugodtan elaludhasson. 
Egy kisgyermek életében a legkritikusabb időszak az első fél, egy éve, mert ez alapozhatja meg az élethez való viszonyát. A testközelben lévő babák a tapasztalatok szerint nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, érdeklődőbbek és hamar önállóbbak.
Szívből kívánjuk minden szülőnek, hogy fedezzék fel milyen csodálatos élmény a szívünkön hordozni gyermekünket! 
Babahordozással kapcsolatban kérdezz bátran a hordozós szülőktől vagy keressen minket vagy más hordozási tanácsadót, hordozós klubbot.

Hogyan hordozzunk?
Néhány fontos tudnivaló a hordozáshoz

Hogyan legyen a baba hordozóban? 

- Kezdetben legyen a baba függőleges testhelyzetben.
- A természetesen domború gerincét, szorosan megtámasztva.
- Fejét tarkóig vagy fejközépig megtámasztva, későbbiekben pedig legalább a gyermek hónaljáig érjen fel a hordozó.
- A lába enyhe, a baba számára kényelmes terpeszben, térdeit felhúzva
- Popója lejjebb legyen, mint a térdei
 
A fentiek a legfontosabb szempontok, amik mind a magzatkori testhelyzetét idézik fel számára. Ettől nyugodtabban és békésebbek, sokszor el is alszanak.

Melyik pozíció meddig javasolt?

Elölhordozós időszak: 0 - 4 hónapos korig és/vagy 5-8 kg-ig. 
Csípőn hordozós időszak: 0 - hordozós kor végéig (akár 3-4 éves korig). 
Háti hordozós időszak: 4 hó - hordozós kor végéig (akár 3-4 éves korig). A háti hordozás a legkényelmesebb és a legkevésbé terhelő hordozási pozíció a hordozó személy számára.
A család adott élethelyzete változtathat a fenti javaslatokon. Pl. újabb várandósság, nagyobb testvér, hátfájás, ortopédiai problémák a babánál. Ehhez kérjünk tanácsot szakembertől, az adott család helyzetét figyelembe véve.

Mikortól és mennyit lehet hordozni?

A születés pillanatától már lehet hordozni a babát, azonban az édesanyának pihennie kell. A gyermekágyas időszak alatt kíméletesen vagy kérjünk segítséget. 
Bármennyit lehet hordozni, nincs időkorlát! Annyit hordozzunk, amennyit tudunk, akarunk, kell.

Mire figyeljünk még hordozóeszköz használata közben?

- Hordozás közben a babát nem éri rossz, még ha nem is sikerült jóra a kötésünk. Emellett törekedjünk a helyes pozícióra. Egy nagyon fontos szabály van, hogy hordozás közben bármilyen pozícióban is van a baba, a mellkasa és az álla között legyen 2 ujjnyi hely, a szabad légzés érdekében.
- Ha hordozóeszközben szoptatunk, szoptatás közben ne fedjük be a fejét a kendővel, ha szükséges, akkor a kezünkkel támasszuk meg a fejét.
- Honnan tudjuk, hogy kényelmes-e a babának? Ha a baba nyugodt, alszik, kiegyensúlyozott és jókedélyű, akkor biztosan élvezi a hordozást. A szorosság és a helyes testhelyzet a baba érzelmi és testi biztonságát szolgálja.
- Honnan tudjuk, hogy a hordozó szorítja-e a babát? Ha a szülő is nehezen vesz levegőt, vagyis a hordozó személynek is szoros, akkor a babának is. Lazítsunk a kötésen! 
- Mikor laza a kötés? Amikor például a babát elöl hordozzuk és előre dőlünk a babával és a baba elemelkedik a testünktől, akkor biztosan laza. Igazítsuk, húzzuk szorosabbra.
- Mit ajánljunk, ha a baba mégis sír a hordozóeszközben? Ellenőrizzük, hogy szopizni szeretne-e? Álmos-e (periódikusan visszatérő sírás, sírdogálás)? Tiszta-e a pelusa? Nincs-e melege? Kényelmes a hordozóban neki (Jó-e a kötés)? Fáj-e neki valami (hangos, keserves, folyamatos sírás kíséri)? Ha mindent rendben találtunk mégis nyűgös a hordozóban válasszunk egy olyan időszakot az eszköz felvételére, amikor a baba nyugodt vagy alszik.

Minden baba szereti a hordozást. A baba igényei és a család igényei teszik változatossá a hordozási megoldásokat és szokásokat.

Hordozunk, igen. De mivel?!  
Segítség a hordozóeszköz választáshoz

Sokan már várandósan tudjuk, hogy hordozni fogjuk babánkat, mikor megszületik. És sokan akkor keresnek valamilyen segítséget, amikor már megvan a baba és egy adott helyzetben jól  jönne egy praktikus, kényelmes és biztonságos hordozóeszköz. Van, aki a babakocsi mellé kiegészítésként használja.

Milyen a jó hordozóeszköz?

A nem megfelelő hordozóeszközökkel hamar nehézzé, kényelmetlenné válik a babahordozás, ezért nagyon fontos, hogy jó és megfelelő hordozóeszközt válasszunk!

Egy megfelelő hordozóeszköz:
- Kényelmes és biztonságos a babának és a családnak: A súlypontunkhoz közel, magunk felé fordítva, elöl, csípőn és háton hordozzunk, ettől nagyon egyszerűnek és könnyűnek érezzük a babahordozást.
- A baba egészséges testi fejlődését támogatja: ortopéd szakvélemény szerint az egészséges csípőízület támogatására, olyan testhelyzet kialakítása fontos, amiben enyhe terpeszben magasan vannak a baba térdei.
- Kellően szorosra lehet húzni: a baba fejlődésben lévő gerincét kellően meg tudja támasztani. Minél közelebb van a baba a hordozó személy súlypontjához, annál könnyebbnek érezzük és annál kényelmesebb is.
- A család igényeit jól szolgálja: legyen sokoldalú eszköz, többen, sokféleképpen tudunk hordozni vele sokféle élethelyzetben.
- Szeressék viselni, használni: legyen tetszetős, esztétikus és divatos.


Milyen eszközt válasszunk?

Újszülött baba hordozáshoz először mindenképpen megkötős kendőt; rugalmas vagy szövött kendőt javasolt próbálni, használni. 
Ha szívesen kötsz, szeretsz bíbelődni, akkor a szövött kendő egy hosszútávú és jól kihasználható eszköz a hordozós kor végéig, akár 3-4 éves korig is. 
A rugalmas kendő ölelős és a kevésbé bátrak is könnyen sikert aratnak vele. A rugalmas kendőnek azonban súlyhatára van, tehát előbb utóbb eszközt kell váltani a jelölt súlyhatár elérése után. 
Ha a megkötős kendőknél egyszerűbb, “menetkészebb” eszközt keresel, akkor a karikás kendő vagy hosszabb utakra a kényelmes és párnázott Bébi Tai vagy Mei Tai lehet megoldás. 
És ha még ennél is egyszerűbbre, praktikusabbra vágysz, ami nem lóg le a földre és nem kell kötni, akkor a “legapukásabb” eszközt, a csatos hordozót javasoljuk. 
A karikás kendő nagyon egyszerű, viszont féloldalas eszköz és hátproblémák esetén nem javasolt.  
A kendős, állítható csatos hordozó könnyen egy újszülött babára igazítható és egészen 1,5 éves korig használható. Van olyan totyogóknak készült csatos, ami már akár 8 hónapos kortól használható és egy 3 éves gyermeket is könnyedén hordozhatunk benne.

Mindenképp olyan hordozóeszközt válassz, miután tájékozódtál a lehetőségekről, ami tetszik, szimpatikus, amit szívesen viselnél, mert a hordozásban a legeslegfontosabb szempont, hogy szeressétek!