Pelenkázás, tisztálkodás

A legjobbat szeretnéd a babád popsijának?
Mosható pelenkázás: Óvd a baba popsiját természetesen

Sokan, sokféle okból mossuk a pelenkát. Vannak, akik a hagyományokat követik, vannak, akik pénztárcakímélő megoldást keresnek, vannak, akik környezet tudatosság miatt választják és vannak, akik a baba érzékeny bőrét szeretnék óvni természetes anyagok használatával vagy mindez egyszerre fontos számukra. Bármilyen fajta formatervezett mosható pelenkát is válasszunk, naponta átlagosan 5-7 pelenkacserével kell számolnunk egy babánál. A lehetőségeinknek megfelelően érdemes eldönteni, hogy mekkora pelenka készletet szerzünk be. Mennyivel kényelmes, praktikus számunkra babánk tisztába tétele.

Ha 3 naponta akarunk csak pelenkát mosni, akkor 15-20 db-os pelenka készlettel érdemes számolni. Ez az jelenti, hogy minden 3. nap kell egy plusz mosást indítani, ami nem megterhelő még egy kisbaba mellett sem.
A piszkos pelenkákat mosásig ajánljuk, hogy kiöblítve, egy enyhén ecetes vízzel teli, jól zárható vödörben tároljuk. Száradni legegyszerűbb egy csipeszes zokniszárítóra tenni, vagy ahova teregetni tudunk. A legjobb pelenkafehérítő a napfény. Még télen is érdemes 1-2 órára kitenni a száradó pelenkákat a levegőre. A pelenkákat elegendő 30-40 fokon mosni, lehetőség szerint környezetbarát mosószerrel, szükség szerint folttisztítóval. 

A pelenkák mosása, gondozása nem okoz számottevő többlet munkát a mindennapokban és hosszú távon akár több babát is kiszolgálnak.

Használatukkal hamarabb kap visszajelzést a gyermek arról, hogy pl. bepisilt, így általánosságban elmondható, hogy előbb véget ér a pelenkázási korszak. A textil rétegek puhasága megvédik a földre huppanó gyermek popsiját és nem kell aggódnunk, akkor sem, ha a földön ücsörög. A mosható pelenkák alkalmazásával a baba enyhe terpeszben tartja a lábát, amit az ortopéd szakorvosok javasolnak is, mely segíti az egészséges csípőízület kialakulásában.

Alapvetően kétféle pelenkázási rendszer létezik a mosható pelenkák között. Strapabíró, könnyen száradó, nagy nedvszívó képességű kombináció a pelenka belsők és a pelenka külsők együttes használata. Ez esetben két réteg kerül a babára egy nagyon sok nedvességet magába szívó belső és egy lélegző nedvességzáró anyag. 
A legegyszerűbben használható pelenkák az All In One típúsú pelenkák, amiknél a pelenka külső és belső rétege össze van varrva emiatt kicsit nehezebben száradnak. Nedvszívó képességük miatt, leginkább nappali használatra javasoljuk. 

Természetesen a mosható pelenkák használata legkényelmesebb otthon. Rövidebb utakra, napközbeni elmenetelekre egy All in one típusú pelenka jól jön. Hosszabb utazáskor vagy ha valamilyen okból nem tudunk mosógépet használni, akkor jó kiváltó megoldás lehet az ÖKO eldobható pelenka. Nagyon jó minőségűeket lehet már kapni nagyobb bioboltokban.

A mosható pelenkák használata egyszerű, takarékos, környezettudatos és támogatja kisgyermekünk és családunk egészségét.

Szeretnéd vegyszermentesen vezetni a háztartásod?
ÖKO tisztítószerek, ÖKO gondoskodás

Figyelünk családunk és saját magunk egészségére, de legalább olyan fontos a környezetünk egészsége. Tisztítani, takarítani ÖKO, BIO a környezet számára könnyen lebomló, lehetőleg természetes szereket használjunk, hiszen érintkeznek a gyerekeink bőrével is ezek a szerek. Fontos, hogy ne mérgező vegyszereket használjunk. Ma már széles választék áll rendelkezésünkre ÖKO, BIO tisztítószerekből és a házilag elkészíthető, használható szerek lehetőségei is adottak.