Szoptatás, táplálás

Tudod már hogyan táplálod gyermeked?
Igény szerinti szoptatás és táplálás

Édesanyaként a legösztönösebb feladatunk táplálni gyermekünket. 
A szoptatás természetes és nagyon közeli, intim kapcsolat a babánkkal. Megfigyelték, hogy már a pocakban is szopizzák az ujjukat a babák. A szopizás alapvető igényük, ami nem csak tápláló (etető, itató) funkciókat lát el. A mellre véve/téve a babát képesek vagyunk megnyugtatni, altatni, fájdalmát csillapítani.
Szakértők szerint a baba akarata szerint mozgatja az anyukáját. Ha szopizni akar, akkor jelzi, mimikával, hanggal, kézmozgással. Sikerélménye van, ha megtörténik az, amire vágyott. Ez az élmény fontos tapasztalat életében a küzdelem és siker elérése érdekében.

Afrikában az édesanyák 60-szor, 80-szor veszik mellre babájukat. Felismerik, megérzik hogy a babának mikor és hányszor van szüksége cicizésre, szopizásra. Tény, hogy az afrikai babák nem sírnak. Vajon milyen összefüggés van a mellrevétel gyakorisága és a sírás között. Sokszor, amikor a baba füllel nem hallható hangot ad ki, akkor is reakciót vált ki az édesanyából. Higyjük el, hogy megbízhatunk magunkban és hihetünk megérzésünknek, hogy a babánknak mikor mire van szüksége.  

Szoptatós édesanyaként nem kell folyton otthon ülnünk. Nem kell attól félnünk, hogy ha a gyermek szopizni akar, akkor mit fognak szólni mások a városban, bevásárlás közben, közlekedési eszközön, múzeumban, strandon, parkban, játszótéren és bárhol. Mit lehet tenni, hogy szoptatás közben védelemben legyünk?
Léteznek külön erre a célra készült Szoptatós ruházati cikkek, melyekben a speciálisan megvarrt mellrész miatt könnyedén, gyorsan és diszkréten szoptathatunk otthon, úton, társaságban vagy hordozás közben. Érdemes úgy megvizsgálni ruhatárunkat, hogy azokból kényelmesen ki tudjunk bújni, ki tudjuk gombolni, ha szoptatnunk kell. 
Ha intim környezetet akarunk teremteni a szoptatáshoz, akkor bármilyen kendőt, takarót használhatunk e célra. A legtöbb hordozóeszközben lehet szoptatni. A karikás kendő sok előnye mellett az, hogy könnyen mellre vehető benne a baba és a karikától lelógó kendővég pedig el tudja takarni az intim részeket igényeink szerint.

Orális kompenzáció, minél hosszabban szoptassuk a gyermekünket. A világunk és a hétköznapok egyre gyorsabbak. Információ tömeg és teljesítménykényszer kapcsolódik a gyorsuláshoz. Bízhatunk babánk és a saját ösztöneinkben is a tekintetben is, hogy mikor kezdi el a hozzátáplálást. 

Szoptatni a kezdetekben akár nehézséget is okozhat, míg meg nem ismerjük a testünket és a babánk igényeit. Ha kérdésünk vagy problémánk van vagy lesz, fontos tudni, hogy kihez forduljunk.
Rengeteg hasznos és hiteles információt lehet olvasni a La Liche Liga Magyarországi honlapjáról, amit szívből ajánlunk. www.lll.hu 

A tapasztalatok szerint a családok legkésőbb a gyermekünk születésekor nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra. Válasszunk bio és natúr, lehetőleg vegyszermentes élelmiszereket, figyelve az érzékenységekre. 
A szoptatós anyák kerüljék a gázokat termelő ételeket és a tehén tej termékeket.
A családunk táplálása és táplálkozása tudatos tevékenység, ami a szeretetteljes gondoskodás része, amivel gyermekeink számára alapokat teremtünk az ő életük kialakulásában. Gyermekeink a mi mintáinkat követik, így példát tudunk mutatni számukra.